traject #GroenDoen @ Tamarisk Biddinghuizen

febr. - mrt. 2019

Deze periode zijn we samen met boswachter Martine Dubois (wellicht ken je haar van onderstaande reclame) aan de slag gegaan in het groen van Biddinghuizen. Voor, tijdens en tussen het werk hebben we erg veel kunnen leren over de natuur. Van bestuiving van bloemen tot aan vogelsoorten en takkenrillen, prachtig! Een bewijs dat onderwijs de connectie moet blijven zoeken met specialisten. Ook is het netwerk van de boswachter ingeschakeld met o.a. de gemeente Dronten en Tonsel Boomkwekerij. 

We hebben:

- gesnoeid

- takkenrillen geplaatst

- bos, bloemen en struiken aangeplant

-paden van boomschors aangelegd

- vogelhuisjes getimmerd en gebeitst

- een stukje bos opgeknapt en in ere hersteld.

 

Het wordt al liefkozend ons 'schoolbosje' genoemd. 


traject Hovenier (2017-2018)

We zijn dit jaar gestart met een nieuw traject naast Houtbewerking en Zorg; namelijk Hovenieren! Rondom de KennisWerkPlaats kunnen de plantsoenen wel een opknapbeurt gebruiken, en dat willen wij heel graag met de kinderen gaan doen. Van de natuur zelf is natuurlijk ontzettend veel te leren, maar eigenlijk kan je ook wel alle schoolse vakken er in kwijt! 

03/2018 We zijn al een heel eind met de takkenril. Dat je er veel hout in kwijt kan is geen woord aan gelogen. Tjonge! Gevoelsmatig zit het halve bos er al in, de takken verdwijnen er allemaal in. Wel gaaf om ook de verschillen in hout te merken, in die zin dat wilgentakken hele prettige takken zijn (recht & flexibel) en conifeer-takken lastiger zijn (krom & uitsteeksels). Oude dakpannen om een poortje te maken, en het hekje dat door de mensen van Houtbewerking is gemaakt. 

 


 

 

 

02/2018 De tuin gaat een upgrade krijgen! We willen hem voor het oog graag verfraaien. Jesse Jonker heeft met de groep van Houtbewerking al een mooi hek geplaatst om de tuin heen. Wij willen daar graag iets aan toevoegen. De keuze is gevallen op een takkenril. Op de foto staat nog Houtwal, maar we hebben geleerd dat het eigenlijk een takkenril is. Een constructie gekozen, wat afmetingen, een takenverdeling en aan de slag!

 

 

Het filmpje hiernaast hebben we gekeken om een idee te krijgen van de 'basics' voor het maken van een takkenril. Er wordt o.a. verteld dat je er veel hout in kwijt kan, we zijn benieuwd!01/2018 Zo tussen het tuinonderhoud door, hebben we een hele gave les bij de GroenRijk gehad! Er is een fictieve aanvraag van een klant bij ons binnen gekomen, en omdat wij een complete service willen leveren zijn we op onderzoek uit gegaan bij het tuincentrum. Welke wensen zijn wel of niet haalbaar? Hoe moet je begroten? Wanneer kies je voor kwaliteit en wanneer voor kwantiteit? Hieronder wat wensen van de klant waar de kinderen mee aan de slag zijn gegaan:

 • De klant wil tuinverlichting op zonne-energie.
 • De klant wil 2 cavia's om zijn cavia-boerderij uit te breiden. 1 mannetje en 1 vrouwtje. ( + voer, verblijf, zaagsel, caviahuisjes )
 • De klant is ook opzoek naar een kerstboom die tussen de 1,5 en 2 meter lang is. 
 • De klant is op zoek naar 4 kamerplanten die maximaal 25 euro bij elkaar kosten.
 • De kosten per gekocht product wil de klant weten en ook wat de totale kosten zijn.
 • De klant wil ook de namen weten van de producten zodat hij de producten terug kan zoeken.

 


11/2017 We zijn alweer een paar bijeenkomsten verder, en het vordert gestaag! Met het winterklaar maken ben je maar zo niet klaar, en iets wat een ogenschijnlijk klein klusje is ben je maar zo een uurtje mee bezig. Kort een opsomming van waar we zoal mee bezig zijn geweest:

 • zo hebben we geleerd dat een plan van aanpak belangrijk is ongeacht wat je in de tuin gaat doen. 
 • we hebben een begroting gemaakt voor de aanschaf van nieuwe tuingereedschappen. Wat is broodnodig en wat is luxe en heb je zelf niet per-se nodig? Machines zijn te gek voor mensen die dit voor hun werk moet doen. Voor een hobbyist met een niet te grote tuin is het erg makkelijk maar niet nodig. Soms zijn mensen liever lui dan moe.
 • hoe ontwikkel je een tuin? Eerst een gedeelde visie uitwerken, daar leer van je van overleggen en geven en nemen.
 • witte grond opbrengen is minder vruchtbaar en daarom goed geschikt als toplaag onder tuindecoratie
 • onkruid uitsteken
 • struiken en bosjes terugsnoeien tot de begroeiing van de plant mooi vol is
 • wat houdt het beroep hovenier precies in? Welke opleiding moet je doen, waar moet je allemaal aan denken?
 • gereedschap onderhouden 
 • evalueren op een gezamenlijk project; wat ging goed en wat zijn verbeterpunten?

Hier Jeroen die een doorkijkje geeft in de opleiding tot Hovenier en wat er bij komt kijken.


 

10/2017 (dagverslag van stagiaire Teachers College Windesheim)
"Deze dag mocht ik zelf meehelpen met het maken van een lesje voor de kinderen. We

zijn weer bezig geweest in de tuin en vorderingen zijn gemaakt. Met de kinderen hebben we het

gehad over het winterklaar maken van een tuin en over wat we met de schooltuin kunnen gaan

doen. De kinderen leerde iets nieuws over tuinieren en zijn ook weer goed bezig geweest met

samenwerken. Ik heb gemerkt dat de kinderen zelf al best wat wisten over het tuinieren en ik had

dit van te voren niet echt verwacht. Mooi om te zien hoeveel kennis kinderen van zichzelf al hebben."


09/2017 Samen hebben we besloten dat er een aantal dingen noodzakelijke dingen aangebracht moeten worden. Er moeten 2 paden aangelegd worden naar de gele deuren voor de onderhoudstechnici. Van het hekje naar de deuren en ook weer door naar het stoepje bij de hoofdingang. Verder moest er een hek komen om de vijver af te schermen en moet het onkruid teruggedrongen worden. Vanaf daar zien we verder. Na het ingetekend te hebben op onze tuinschets gingen we aan de slag. Het bleek een taaie bodem te zijn, vol met wortels en onkruid. Dat bemoeilijkte het schoffelen en spitten wel, maar er is goed doorgezet! 

09/2017 Vandaag zijn er plattegronden gemaakt van het plantsoen voor de hoofdingang. Leerzaam om te tekenen wat je ziet, afstanden en verhoudingen inschatten en dat vervolgens op papier zetten. Deze schetsen hebben we nodig om te kijken wat er nu al in de tuin aanwezig is, en hoe wij de tuin samen willen gaan ontwerpen. Tekenen wat je ziet bleek nog niet altijd even makkelijk, maar wel erg leuk om te leren!