Koken


traject 4

 

 

 

04/2018 Laatste gerecht van traject 4 is een toetje, hoe toepasselijk! We hebben een mango/peren/perzikcrumble gemaakt. Niet het meest ingewikkelde gerecht, maar wel heerlijk! Een gerecht dat warm heel lekker is met een bolletje slagroomijs, maar koud geserveerd uit de koelkast ook heel goed te doen. Beetje geschaafde kokos er overheen en smullen maar!

 

Tussendoor een pizza 'Stromboli-stijl' gemaakt, zoals hieronder al eens beschreven is.  

 

04/2018 Een vegetarische tortillawrap-taart... Een wat? Jazeker! Een hartige taart 2.0 zou je haast wel kunnen zeggen. Ook in dit gerecht weer onbekend ingrediënten voor een enkeling. Kidneybonen als vulling bijvoorbeeld, en ook de avocado's die nodig waren voor de zelfgemaakt guacamole. Mais, tomaat en ui kennen we inmiddels wel. Leuk om die guacamole te maken die zowel in deze taart heerlijk is als ook bij chips. 

 

 

We zijn dit traject begonnen met 2 reeds bekende gerechten; de soepbroodbol en een paprika-courgette soep. 

 

03/2018 Hiernaast het 1e nieuwe gerecht; een broodje kip teriyaki. De kipfilet werd niet in een pannetje of oven gebakken, maar gekookt in water. Dat was voor velen een primeur! Daarna de kip uit elkaar getrokken met vorken zodat we 'pulled chicken' kregen. Daarbij moest er ook mango gesneden worden, wat een gekke pit zit daarin! Wat sla, rode ui, beetje teriyaki-saus en dan heb je een heerlijk broodje.  

traject 3

 

02/2018 Vandaag een Noord-Afrikaans gerecht. Couscous met appel, komkommer, avocado, feta-kaas, munt en falafel-balletjes. Wat een nieuwe smaken! Veel van de kinderen hebben nog nooit avocado, feta-kaas, munt of falafel geproefd en ook niet samen in een recept. De appel en komkommer daarentegen... Vooraf waren de 'jakkies' niet te tellen, maar eenmaal aan het proeven viel het alles mee!

Het frisse van appel en komkommer met het romige van avocado en het zoute van de feta-kaas was een smakelijke verassing, heerlijk. Ook hebben we geleerd dat een balletje falafel op z'n tijd helemaal niet vies is, en ook wat beter voor onze lieve dieren. Dit een keertje in plaats van vlees leek prima haalbaar. Wederom een heerlijke leerzame les!

 

02/2018

Een brood kan op zichzelf al heerlijk zijn, maar met iets erop wordt het feest vaak nog groter. Daarom vandaag, zoals het al eens eerder gemaakt is, een broodje zelfgemaakte ragout. De smaken verschilden, want hij is op basis van rundvleesbouillon gemaakt en op basis van kippenbouillon. We konden niet kiezen, allebei even lekker! Als vlees geen hamreepjes maar kipreepjes, ook niet gek. 

Ook hebben we geproefd wat voor smaakverschil het oplevert als je kookroom light en volle kookroom gebruikt. De 'volle' variant won het qua smaak, maar qua gezondheid kan je beter voor light gaan. Het is maar net wat je belangrijker vindt. 

 

01/2018 Een broodje hamburger, wie lust dat nou niet? Wij hadden iemand helaas. Als je vegetarisch bent, eet je geen vlees. Dan maar een broodje omelet speciaal erbij. Ook erg lekker!

Gaaf dat we onze eigen hamburgers gingen maken. Gehakt, sjalotjes, ketchup, Italiaanse kruiden, peper en zout en hopla! Ook hebben we een nieuwe smaak leren kennen vandaag. Er ging namelijk een beetje truffelmayonaise op de hamburger. Het smaakt lekkerder dan dat het klinkt. Of het daadwerkelijk echte truffel was kan je je afvragen, dat dacht ook de Keuringsdienst van Waarde. Interessant? Kijk dan deze aflevering eens. 

 http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/141885/Keuringsdienst_Van_Waarde.html

 

 

 

01/2017 Pizza 'Stromboli' klinkt toch wat mooier dan een pizza van opgerold deeg. Hij was heerlijk! Ziet er ook erg goed uit op de foto. We hebben zelf een tomatensaus gemaakt van cherrytomaatjes, rode ui, knoflook en wat peper en zout. Daarop kwam kipfilet, salami, paprika, ui en mozzarella. Niet heel ingewikkeld, wel heel lekker. Wat leuk om te leren dat je met het deeg dus iets kan inpakken en dat het er ook gelijk leuk uit ziet. Het was wel even puzzelen met het vinden van de juiste hoeveelheid ingrediënten, maar dan hebben de rekenles ook maar weer gehad. 

traject 2

 

12/2017 Onze laatste keer koken is het dan echt zover; iets zoets! De schijf van 5 is een mooie richtlijn, maar daar mag je gelukkig ook wel eens van afwijken. 

Scones met cranberry's en besprenkeld met gesmolten witte chocola! Hierbij hebben we een nieuwe techniek geleerd. Het smelten van de chocola ging op z'n Frans: 'au bain marie'. Met wat jam of honing was het weer een ware delicatesse!

 

'Au bain marie' is het in een waterbad (warm of koud) plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen. De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt. Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 100°C.

 

 

 

12/2017 Een quiche met vegetarisch gehakt en mascarpone. Niet ons meest gezonde gerecht, wel erg lekker! Een ovenschaal in plaats van een springvorm werkt heel goed, en in dit gerecht blijkt vegetarisch gehakt zo raar nog niet. Gehakt gemaakt van alleen plantaardige ingrediënten sprak niet tot de verbeelding vooraf. Maar met in ons achterhoofd dat we wel iets minder vlees mogen eten met z'n allen, is dit in dit gerecht prima! Een gehaktbal er van draaien lijkt ons niet echt wat, dat blijven we wel van 'echt' gehakt doen. 

 

11/2017 "Oei, die bakkers waren vroeger vast sterke mannen!" Een willekeurige uitspraak na het kneden van zelfrijzend bakmeel en magere yoghurt tot de bodem van ons pizzabrood. Heel gaaf om dit te oefenen, kneden is nog best een klus als je geen kneedmachine hebt. Dit is niet hoe de bakkers brood maken, maar wel heel simpel en snel te doen. Wat olijfolie met knoflook, tomaat en mozzarella er op en garneren met basilicum. Dan even in de oven, en daar is 'ie dan; een pizzabrood Caprese-stijl. 

 

Caprese is tomaat (rood) en mozzarella (wit) overgoten met olijfolie, meestal bedekt met basilicum (groen) en peper en zout naar smaak. De kleuren van Italië op je bord, terug te vinden op pizza, pasta en salades.

 

 

11/2017 Een groot bord met heerlijke Griekse quesadillas! Dit van oorsprong Mexicaanse gerecht hebben we een Griekse twist gegeven. Een wrap blijk je ook te kunnen bakken! Het oprollen met roomkaas, zalm en rucola kennen we wel. Maar dit wisten we nog niet! In de koekenpan wordt hij heerlijk krokant. Met een groente-vulling van o.a. courgette, aubergine en feta-kaas was het een luxe Griekse 'tosti'. Om het af te maken hebben we er ook een knoflook-dip bij gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, citroensap en wat peper en zout. Rekenen met ingrediënten, begrijpen wat we in het recept lezen, nieuwe woorden, aardrijkskunde, snijden, bakken, het was weer superleerzaam!

traject 1

 

10/2017 Aanschouw; een heerlijke zelfgemaakte ragout geserveerd in een pastei van bladerdeeg. Vandaag konden we onze 'keukentaal' bijspijkeren. We kwamen woorden tegen als 'roux'. Geen idee wat het betekende, maar dat hebben we opgezocht. Leve de technologie!

 

Roux is een mengsel van verhit vet (in dit geval boter) en bloem. Dat is dan de basis voor saus of soep. Je spreekt het uit als 'roe' en het komt uit de Franse keuken. 

 

Door de de roux gingen nog andere heerlijke ingrediënten (bijv. kippenbouillon, knoflook, champignons). Ragout is eigenlijk niet zo lastig, en viel fantastisch goed in de smaak! Sommige pasteitjes werden wel 3 keer gevuld. 

 

 

10/2017 Hiernaast is een gevulde paprika te zien. Een gele paprika gevuld met ui, knoflook, spekjes, tomaat, spinazie en ei. Het omelet om de paprika heen is gekomen doordat met het uitsnijden de paprika per ongeluk te diep is ingesneden waardoor er ei uit gelekt is. De omelet was heerlijk, maar ook een goede leer voor de volgende keer. We hebben heel zelfstandig gewerkt! Meester Frank stond af en toe iets te roepen, maar wij moesten het samen doen. Beetje stressen, maar wel heel leuk om op deze manier te leren koken! Teamwork is heel belangrijk, en dat je jezelf goed concentreert op de taken die je hebt. Gaat dat goed, dan kijk je of je andere kan helpen. 

 

 

 

10/2017 Vandaag zijn we aan de slag gegaan om een soepbroodbol te maken. Geen stenen soepkom kwam er aan te pas, want onze soepkom kwam uit de oven! Tomaat-linzensoep geserveerd in een Italiaanse bol met wat basilicum als garnering. Heel gaaf om onze vaardigheden van de vorige keer weer te oefenen, en met ingrediënten als linzen, vers gesneden knoflook en chilipeper gaat er voor sommigen een wereld open. Wederom een heerlijk eindresultaat!

 

09/2017 Vandaag hebben we een overheerlijke paprika-soep zelf gemaakt. Snijden (met grote messen!), pureren met de staafmixer, koken, afgieten, spekjes bakken, het ging heel goed! Ook is er goed gerekend, want de ingrediënten waren groter ingekocht dan dat er nodig was voor het recept. 325g : 3 = ... of de bouillon afmeten, nooit geweten dat rekenen in de keuken eigenlijk geen probleem is.  We hebben ook geleerd hoe belangrijk het is dat een keuken een schone en opgeruimde werkplek moet zijn. Een aanrecht moet je als spiegel gebruiken? Geen probleem! Wat een mooie kennismaking was dit met koken, als alles zo goed gaat en lekker proeft is dit een succesformule.