Het KinderCollege 

 

Elke laatste vrijdag van de maand organiseren wij het Kindercollege. De gastspreker vertelt in een interactief KinderCollege over zijn of haar beroep en/of de maatschappij. Groep 8 leerlingen van de Codenz-basisscholen kunnen zich op basis van eigen interesse inschrijven voor de colleges. De plekken die over zijn, worden aangevuld door 1e en 2e klassers van het Ichthus College zelf. 

 

Het Kindercollege vindt plaats in samenwerking met Ichthus College Dronten, Stichting Codenz en Kenniswerkplaats Dronten.

SCHOOLJAAR 2019/2020


Wie?                  Anja Immink van Alphega Apotheken

Waar?                (uitgeweken naar) leslokaal Ichthus College Dronten

Wanneer?          29 november 2019

Aangemeld?      26 leerlingen 

 

 

Vooraf vroeg gastspreker Anja Immink naar de verwachtingen van de aanwezige leerlingen en welke vragen ze vooraf al hadden geformuleerd. Er kwamen niet alleen vragen naar voren, maar ook direct al 'inhalers' op tafel (had iemand met astma bij zich). Zo was het een veelbelovende start! De kinderen waren erg geinteresseerd en stelden inhoudelijk goede vragen. Waarom Anja graag apotheker wilde worden, wat haar specifieke expertise precies inoudt, welke vakken je op het VO en WO handig in moet zijn en ga zo maar door. Ook deden ze leuke weetjes en feiten op. Zo riep de uitspraak dat oorlog goed is voor de medische wereld nogal wat reacties op, evenals het feit dat onze medicijnen voor onze geliefde huisdieren vaak al dodelijk kunnen zijn. En dat uitvindingen als de telefoon en gloeilamp flink uitgelicht worden, maar de uitvinding van penicilline door Ian Fleming toch een stuk minder bekend was onder de kinderen. Maar misschien wel minstens zo belangrijk?

Wie?                   chefkok Jeroen Franse (Aeres Hogeschool Dronten)

Waar?                collegezaal Ichthus College Dronten

Wanneer?         18 oktober 2019

Aangemeld?    16 leerlingen

 

 

Onder andere voorleeswedstrijden gooiden roet in het eten van de aanwezigheid van meerdere leerlingen. Maar met de club die er was hebben we er een tof KinderCollege van gemaakt! De kleine setting leende zich goed voor vragen en veel interactie tussen de spreker en de kinderen. Zo hebben we onder andere ingezoomd op

- de perceptie van voeding

- hoe je als consument 'genept' wordt met kleurstoffen en andere ingrediënten die hetzelfde doen

- de 5 zintuigen die je gebruikt tijdens het eten

- eiwitrijke vleesvervangers; sprinkhanen

- de circulaire economie en wat dat betekent voor ons voedingspatroon en -gebruik

Met name de sprinkhanen (die volgens de leerlingen smaakten naar doppinda's) en het neppe kippenvlees ("Dit is écht wel kip van kipsaté!") maakten veel indruk.  De vragen van de leerlingen gingen alle kanten op wat voor de gastspreker erg leuk was! 

 


SCHOOLJAAR 2018/2019

Schooljaar 2018/2019 had nog 3 KinderColleges gepland die (tot bijzonder grote spijt) wegens onvoorziene omstandigheden geen doorgang konden vinden. Het ging om: 

 • 'Groene & Vitale Stad'  door dr. ir. Dinand Ekkel (lector Aeres Hogeschool Almere)
 • 'Hoe werkt discriminatie?' door Marloes Huijsen (Bureau Gelijke Behandeling Flevoland)
 • 'Muziek in al zijn vormen' door Imre Kruis (docent aan de muziekschool Meerpaal in Dronten)

Hopelijk kunnen we deze gemiste kansen volgend jaar revancheren!

 


Wie?                   fysiotherapeut Jacco Hammer (eigenaar HAMMER Fysiotherapie)

Waar?                collegezaal Ichthus College Dronten

Wanneer?         22 maart 2019

Aangemeld?    54 leerlingen

 

Soms gaan onze opa en oma er naartoe, soms onze ouders en soms wij zelf ook. Dat kan allerlei redenen hebben! Ouderdom, een val, een sportblessure... Welke spier heb je last van, bij welke beweging heb je er last van? Als we dat een beetje helder hebben dan kan de fysiotherapeut aan de slag. Lekker kneden of voorzichtig masseren, hopelijk precies dat wat nodig is. 

Er was weer een prachtig mooie opkomst met 54 leerlingen die hier meer over te weten wilden komen!

 


Wie? Carla Renkema 

Wat? architectenbureau Brink en Fleer uit Dronten

Wanneer? 15 februari 2019

                                                         Aangemeld: 32 leerlingen

 

Voor het KinderCollege van februari een speciale editie!

Want het zal niet zoals gewoonlijk plaatsvinden in het Ichthus College maar ditmaal in basisschool De Branding in Swifterbant. Het Ichthus is gesloten de laatste schooldag voor de vakantie, daarom wijken we eenmalig uit naar Swifterbant. 

Houdt je van tekenen? Kan je dingen goed bedenken? Zou je wel eens je eigen huis of bedrijf willen ontwerpen? Wil je weten wat daar bij komt kijken? 


Wie? Jeroen Franse (kok Aeres Hogeschool Dronten)

Wat? Perceptie van voeding (Smaakpapillen)

Wanneer? 23 november 2018

Aangemeld? 64 leerlingen

 

 

Houd je van eten?
Wat vind je heerlijk? En wat eet je echt niet graag?
Dat heeft vast iets te maken met hoe het in je mond smaakt of voelt. Je smaakpapillen spelen daar een hele grote rol in!
Zonder dat je het soms merkt, gebruik je tijdens het eten 5 zintuigen. Hoe werkt dat, kan je die zintuigen voor de gek houden? 


datum: 22 juni 2018
locatie: Ichthus College Dronten

onderwerp: Circulaire Economie

gastspreker: Gert Jan van Tilburg (Van Werven Recycling & Hergebruik)


 

datum: 25 mei 2018
locatie: Ichthus College Dronten

onderwerp: Fysiotherapie

gastspreker: Jacco Hammer (HAMMER Fysiotherapie)

 

Een relatief nieuw fenomeen in de wereld van fysiotherapie; de 'tablet-nek'. Had je al eens van gehoord? Geen kinderachtige blessure, en eigenlijk best makkelijk te voorkomen. Maar hoe? En wat doe je als je wel klachten hebt? Hoe kan je fysiotherapeut worden, en zijn er verschillende soorten? Tape plakken zoals hierboven, hoe? Vragen, vragen en nog eens vragen. Kom luisteren naar wat Jacco Hammer hier over komt vertellen!

"Het was super! Vooraf en na afloop was er een leuke quiz om de kennis van de kinderen te testen en iedereen was er!"


 

datum: 13 april 2018
locatie: Ichthus College Dronten

onderwerp: Verloskundige

gastspreker: Jennifer Wijnberg (Verloskundigen Dronten)

 

We zijn allemaal een baby in de buik geweest. Dat was lekker makkelijk, we konden in de buik lekker relaxen en hoefden niet zoveel te doen. Ondertussen troffen onze ouders tal van voorbereidingen. Wat nou als ze dat spannend vinden en er hulp bij willen? Dan schakel je de verloskundige in, die voor, tijdens en na de zwangerschap kan begeleiden. Komt dat zien! Wie weet is er net zoals voorgaande edities een zwangere vrouw en zelfs een echte placenta! 


 

datum: 19 januari 2018
locatie: Ichthus College Dronten

onderwerp: Kok

gastspreker: Jeroen Franse (kok Aeres Hogeschool Dronten)

 

Koken, hoe zit dat eigenlijk? Wat een bijzonder beroep eigenlijk, je laat mensen genieten van een primaire levensbehoefte. Hoe eten wij tegenwoordig? Hoe worden we als consument soms in het ootje genomen door producenten? Kok Jeroen Franse neemt ons

mee in wat er zoal komt kijken bij het beroep Kok. Wie weet kunnen er dingen geproefd worden, zou niet gek zijn!

 


 

 

De verslagen en fotoreportages van de KinderColleges vanaf maart 2017 t/m november 2017 zijn op onze Facebook-pagina te vinden. Neem er eens een kijk-je en geef een like-je!

 

https://www.facebook.com/kenniswerkplaats/

 


KinderCollege "Circulaire economie" door Gert Jan van Tilburg

februari 2017

Gastspreker is dhr. Gert Jan van Tilburg, en hij heeft gewerkt bij het bedrijf Van Werven uit Biddinghuizen. Hij is expert op het gebied van afval, afvalstoffen, windenergie en bovenal de circulaire economie. Vraagstukken die op dit moment enorm belangrijk zijn gaan vaak over onze planeet, de houdbaarheid daarvan en onze inbreng op onze planeet. Hoe houden we de planeet gezond voor onszelf en alle volgende generaties die nog gaan komen?

De thema's afval recyclen en groene energie kennen we allemaal al wel, maar hoe gaaf zou het zijn als we met elkaar een circulaire economie kunnen creëren, zodat iedereen op onze planeet nog heel lang van deze prachtige aarde kan genieten?

KinderCollege "De apotheker" door Anja Immink

 januari 2017

Alphega Apotheek Dronten Zuid wordt gerund door apotheker mw. Anja Immink. Sinds een aantal jaar is de apotheek samen gaan werken met andere apotheken onder de naam van Alphega apotheek. Dat een apotheek vol staat met medicijnen weten we, maar hoeveel soorten zullen er wel niet zijn? En wat kunnen medicijnen doen voor ons? Welke werking heeft een bepaald medicijn? Waarom zijn er zoveel soorten medicijnen?

Allemaal vragen die mw. Anja Immink kan beantwoorden. En nog veel meer!

 


KinderCollege "Piloot" door Henk Vink

 

Dhr. Henk Vink is gezagvoerder bij de KLM. Dat betekent dat hij ‘de baas’ is in het vliegtuig tijdens een vlucht. Hij vliegt bijna over de hele wereld, naar alle bestemmingen die KLM in portefeuille heeft. In het contact vooraf spraken we hem telefonisch en belde hij vanuit een hotel, hij zou over een paar uur naar Helsinki vliegen, want hij was aan het werk… Wat een gek idee dat dat werken is eigenlijk!

 

Nou, dat vonden de kinderen in het begin ook wel. Het lijkt interessant om naar zoveel verre landen te vliegen, dat moet toch haast wel als vakantie voelen? Maar Henk Vink legde duidelijk uit dat het geen vakantie is, maar werk. Hij moet zich concentreren op zijn taak. Hij is verantwoordelijk voor alle passagiers, collega’s en het toestel. Hij vliegt een Boeing 737, maar heeft ook gevlogen in een Fokker, een Airbus ("gave kist!" geeft hij aan)  en andere Boeings. Henk Vink geeft ook les aan piloten in opleiding o.a. in een vliegtuig simulator.

 

 

Voor het beroep van piloot heb je in ieder geval wat wiskundig inzicht nodig en moet je werken met getallen wel leuk vinden. We zien een vliegschema met vele getallen en het duizelt ons bijna. Maar Henk Vink legt uit dat het computer programma al veel uitrekent: aan de hand van aantal passagiers, de vliegafstand, het gewicht van het vliegtuig en een extraatje voor vertraging in de lucht wordt er uitgerekend hoeveel brandstof er op een vlucht mee moet. Dat is overigens geen kleine dieseltank, we praten over duizenden liters diesel per vlucht.

 

Op een vraag van een leerling over terrorisme kwam het volgende antwoord:

Gelukkig heeft Henk Vink nog nooit te maken gehad met terroristen, maar hij weet wel wat hij moet doen als er een in het vliegtuig aanwezig is: praten met de terrorist wat hij wil, uitleggen hoeveel liter brandstof er is en tot hoever hij kan vliegen en rustig blijven, zodat de terrorist geen passagiers en collega’s lastig valt.

  

Wist je dat:

 • Vliegtijden bijna tot op de minuut vooraf bekend zijn?
 • De kortse vlucht van Henk Vink 10 minuten duurde?
 • Die kortste vlucht van Amsterdam naar Rotterdam was?
 • Die kortste vlucht ‘even een vliegtuig brengen’ inhield?
 • Gezagvoerder zijn het vetste beroep ter wereld is, volgens Henk Vink?
 • Alle gegevens van een vlucht digitaal gedeeld worden via een iPad  en een speciale app?
 • Wat aardrijkskundige kennis ook handig is als je piloot wilt worden?
 • Dat er vier jongens van Codenz graag piloot willen worden?
 • We weer een gaaf KinderCollege hebben gehad?

KinderCollege: "Verloskunde" door Jennifer Wijnberg

 

Er waren uiteindelijk 38 leerlingen op dit college. De verloskundige, Jennifer Wijnberg, had erg veel attributen meegenomen en zorgde voor een zeer interactief college. De kinderen konden heel veel vragen stellen en deden dit dan ook veelvuldig.

 

 

Jennifer had een ‘live’ zwangere mevrouw meegenomen (38 weken zwanger), en we hebben het hartje luid en duidelijk horen kloppen. Dat ging best wel snel!

Daarnaast had ze allerlei modellen meegenomen waarmee we konden zien hoe het kindje dat geboren wordt, de weg door het geboortekanaal aflegt. Dat is heel knap geregeld in het lijf van de moeder en door het kindje zelf.

Als klap op de vuurpijl had Jennifer een echte placenta meegenomen van 3 dagen oud! Wat een voorrecht dat we dit konden zien, heel bijzonder! Een enkeling wilde dit liever niet zien, omdat er ook nog wel wat bloed zichtbaar was. Maar de meeste kinderen vonden dit wel erg interessant. Leuk detail: (tip van een leerling)  "U kunt beter even vragen of iedereen dat wil zien, in verband met al het bloed." Zo gezegd, zo gedaan. 

 

Wist je dat:

 • Zwangere vrouwen komen gemiddeld 13 x bij de verloskundige tijdens de hele zwangerschap
 • Een baby van 8 weken oud is 2 cm, en ziet eruit als een boontje
 • Een baby van 10 weken oud is 4 cm, en ziet er al uit als een kindje
 • Een baby van 28 weken oud is helemaal compleet, alles erop en eraan. Daarna hoeft de baby alleen nog maar te groeien.

KinderCollege: "Politiek" door Aat de Jonge, burgemeester van Dronten


 

 

KinderCollege: "Opera" door tenor Gerrit van der Heide

@ collegezaal Ichthus College 

Het Kindercollege is bezocht door 55 leerlingen, meer dan de eerste editie! Bijna iedereen was op tijd, we moesten iets later beginnen (14.05 uur) doordat een groepje klokslag 14.00 uur bij het Ichthus College was.

 

We kregen een gastles van solist tenor Gerrit van der Heide, ‘onze’ meester Gerrit voor groep 8 leerlingen van de Zevensprong. Maar naast het meester zijn, kan hij ook voortreffelijk zingen.

Het college ging over klassieke muziek in het bijzonder over de opera.

We startten met het feest der herkenning d.m.v. diverse luisterfragmenten om te ontdekken welke muziekstukken de kinderen al kenden. Het bleek dat veel kinderen alle melodieën herkenden, dus eigenlijk al luisterden naar klassieke muziek (ze mochten gaan staan als ze de melodie herkenden). De ontstaansgeschiedenis en opbouw van de opera is uiteen gezet, alles wat komt kijken bij een opera zoals decor, orkest, dans en toneel.

 

De opbouw van een opera bestaat uit:

 • De Ouverture = de opening
 • Het recitatief = de tekst wordt zingend ‘gezegd’
 • De aria = solozang in de opera (het ‘probleem’ wordt bezongen, iemand uit zijn gevoelens)
 • Het duet = de samenzang (de ‘oplossing’ wordt bezongen, de hoofdpersonen verliezen elkaar of hebben elkaar eindelijk gevonden)

 

Een apart stukje over het orkest is interessant om te noemen. De kinderen hebben geleerd en ervaren dat een klassiek geschoolde stem zonder microfoon ook een groot bereik heeft. Gerrit liet de kinderen allemaal tegelijk een A zingen (de toonsoort A welteverstaan) en zong daar met gemak overheen. De reden dat dit zo belangrijk was? Vroeger bestonden er geen microfoons, maar er was wel een heel groot orkest. Daar moest de solozanger wel boven uit komen met zijn stem.

 

We hebben veel gehoord, veel gezien en op het eind heeft Gerrit nog een stukje uit de opera Rigoletto van Giuseppe Verdi gezongen: La Donna e Mobilé

Dat was een heel groot applaus waard!

 


 

  

Het allereerste KinderCollege = een groot succes!

 

KinderCollege: gastcollege door lector Dinand Ekkel over "Groene en Vitale Stad" en alles wat daar bij komt kijken @ collegezaal Ichthus College

 

 

 Vooraf hebben 44 leerlingen uit Swifterbant, Dronten en Zeewolde zich aangemeld om het eerste KinderCollege bij te wonen. Wat een mooie opkomst! Bijna iedereen had een tablet/laptop bij zich, klaar om aantekeningen te maken en deel te nemen aan de interactieve test van die middag. 

 

Interactieve werkvorm (test):

 

De concentratietest. Nadat de kinderen in 2 groepen waren gesplitst, moest groep 1 even op de gang wachten.De andere groep ging de test doen. Maar er was een introductie die verschilde bij beide groepen:

 

Groep 1 kreeg een natuurfilm te zien van een paar minuten.

 

Groep 2 kreeg een film van verkeer in een drukke stad te zien van evenveel minuten.

 

Beide films zonder geluid.

 

Groep 1 kwam tot level 10 in de test. Groep 2 kwam tot level 9 in de test.

 

Deze test doet Dinand Ekkel al jaren bij studenten en daar is de uitkomst ook altijd zo verdeeld. Dit onderzoek toont aan dat het kijken van een rustige film je concentratie verhoogd.

 

De kinderen waren betrokken, maakten aantekeningen, genoten van de moeilijke woorden die uitgelegd werden, genoten van de wetenswaardigheden en wilden heel graag deelnemen aan de gesprekken die ontstonden. Wat een waardevolle middag!